صرفه جویی در مصرف انرژی در بخش ساختمان – بخش دوم
*** پیشنهادات گروه زنر – راهبرد برای صرفه جویی و کاهش مصرف انرژی***
همانطور که در بخش اول این مجموعه ذکر شد سعی داریم تا راهکار هایی بسیار ساده و عملی برای صرفه جویی در مصرف انرژی را در این مطلب و مطالب بعدی از سری مقالات صرفه جویی در مصرف انرژی در بخش ساختمان به شما عزیزان عنوان کنیم .
۱) دمای اتاق را در وضعیت بهینه تنظیم نمایید
با تنظیم دمای اتاق بالاتر از حد متعادل عملاً انرژی را هدر می دهیم – پس چه خوب است که دمای محل کار یا سکونت خود را هوشمندانه تنظیم نماییم. در روزهای آفتابی در فصل سرما ، اتاق های روبه آفتاب موقعیت مناسبی جهت حفظ گرمایش فضای زندگی رافراهم می کنند و امکان پایین آوردن دمای سیستم گرمایش و حتی خاموش نمودن آن را در طول روز به مامیدهند.
دمای اسمی مناسب برای محل زندگی حدود ۲۰ درجه سانتی گراد و برای محل کار- بواسطه جنب و جوش کار و جلوگیری از خستگی و خواب الودگی حدود ۱۸-۲۰ درجه در نظر گرفته می شود ، که البته این دما مربوط به فصل سرد سال بوده و طبیعتاً در فصول گرم صرف انرژی کلان جهت پایین آوردن دمای محل تا این حد نه تنها عاقلانه و مقرون به صرفه نیست بلکه به نفع سلامت شهروندان نیز نمیباشد. لازم به ذکر است که محققین در گزارشات خود دمای اتاق خواب را در وضعیت بهینه ۱۹ درجه سانتی گراد تعیین کرده اند.دمای در نظر گرفته شده برای آشپزخانه و حمام نیز در همین حدود مناسب می باشد.
۲)هوای دهی محیط تهویه (ventilation)
یکی از ملاحظات مهم برای زندگی سالم وجود هوای پاک و تازه محیط زندگی می باشد. در همین راستا با هوا دهی مناسب محیط کار یا سکونت خود را از رطوبت و بوهای نامطبوع عاری و به حفظ سلامت و روحیه خود کمک می کنیم. شاید برخی بر این باور باشند که هوای اتاق باید به صورت دائم در جریان تبادل با فضای باز باشد و به عنوان مثال همیشه گوشه پنجره را باز بگذارند، ولی این موضوع موجب هدر رفتن انرژی گرمایشی و نهایتاً اتلاف آن میگردد. روش صحیح این کار بازکردن تمام پنجره برای مدت ۲ دقیقه و در صورتی که پنجره کوچک باشد این زمان تا ۵ دقیقه قابل افزایش می باشد. بدین طریق هم تهویه مناسب در فضای مورد نظر صورت میگیرد و انرژی نیز تا سر حد امکان تلف نمی شود.
۳) استفاده از سیستم های گرمایش جدید
در صورت استفاده از سیستم های گرمایش قدیمی نه تنها هزینه های نگهداری بالا و مطلوبیت استفاده از این نوع سیستم ها پایین است بلکه مصرف انرژی در آنها تا ۳۰%بالاتر از سیستم های جدید می باشد. توجه داشته باشیم که منابع انرژی مورد استفاده در این نوع سیستم های گرمایشی از منابع تجدید نا پذیرهستند، پس صرف پرداخت هزینه بالاتربرای استفاده از این نوع سیستم ها توجیه مناسبی نیست. همه مردم در حفظ محیط زیست و آسیب رساندن کمتر به آن باید کوشا باشند. لذا با جایگزینی سیستم های قدیمی با تکنولوژی های جدیدتر و همچنین سرویس به موقع ۳۰% در هزینه های مصرف نیز میتوان صرفه جویی کرد. خوب است بدانیم که فقط تنظیم نبودن مشعل میتواند۵% هزینه های مصرف سوخت را افزایش دهد.
هزینه های مالی تحمیل شده به ساکنان ساختمان با مجتمع های مسکونی جهت نوسازی و تنظیمات دوره ای این سیستم ها نه تنها در درازمدت بازگشت مالی در کاهش مصرف را به دنبال خواهد داشت بلکه ذخایر سوخت های فسیلی را برای استفاده بهتر نسل های آینده حفظ خواهد نمود.
هیئت تحریریه گروه زنـر – راهبرد
شهریار سرداری – سروش سمیعی