صرفه جویی در مصرف انرژی در بخش ساختمان – بخش سوم
خوانندگان گرامی، با سلام
در ادامه بخش دوم صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان ها به معرفی راهکار هایی ساده و عملی از طرف گروه زنر – راهبرد برای صرفه جویی در مصرف انرژی می پرازیم
۴) مانع داغ کردن رادیاتورها شوید!
به منظور بهره مندی هرچه بیشتر و بهتر از توان گرمایشی رادیاتور و شوفاژ (و حتی در سیستم های فن کوئل) باید جریان مناسب هوا در اطراف آنها برقرار باشد. این جریان که به آن کنوکسیون نیز میگویند فقط درصورتی در بهینه ترین وضعیت خود برقرار میگردد که رادیاتور در موقعیت مناسب با آزادی فیزیکی مطلوب قرار گرفته باشد. بدین منظور موارد ذیل باید لحاظ گردند:
پنهان نبودن رادیاتورها در پشت پرده ، غالباً به منظور حفظ زیبایی و مخفی ماندن رادیاتور از آنها استفاده می گردد ، محصور نبودن رادیاتور در بین مبلمان و دکورهای سنگین منزل و مواردمشابه که مانع تبادل درست گرمای رادیاتور با هوای محیط میگردد. در موارد فوق الذکر حرارت رادیاتور در اطراف آن حبس میگردد و تبادل مناسب با محیط پیدا نمیکند، که اصطلاحاً به آن داغ کردن رادیاتور هم اطلاق می گردد. در نتیجه این امر عدم بهره مند شدن از مصرف انرژی و نتیجتاً هدر رفتن آن می باشد.
۵) از هدر رفتن انرژی گرمایی از طریق پنجره ها جلو گیری نمایید.
پنجره ها هیچگاه به اندازه دیوار ها عایق دما گرما نمی باشند و همواره بیشترین میزان هدر رفتن انرژی از راه پنجره ها صورت می پذیرد. در طراحی ساختمان حتی الامکان باید از پنجره های دو جداره استفاده نمود که در این راستا سایز پنجره ها نیز تاثیر به سزایی در جلوگیری از هدر رفتن انرژی دارد. در پنجره هایی که تک جداره و با ضریب هدر رفت انرژی بالا هستند می بایست تا جای ممکن از کرکره های چوبی بیرون و پرده های ضخیم و بلند از داخل استفاده کرد تا دمای داخل را تا بیشترین حد ممکن حفظ نمود. بستن کرکره های چوبی بیرونی در هنگام شب می تواند تا ۵۰% از اتلاف انرژی جلوگیری نماید.
۶) استفاده از درز گیرهای مناسب در پنجره و درها
در خصوص پنجره های تک جداره با چهارچوب فلز و یا چوب استفاده از درزگیرهای لاستیکی و یا نمدی موجود در بازار تاثیر به سزایی در کاهش مصرف انرژی از طریق حفظ دمای محیط دارد .
توجه داشته باشیم که در این گونه درز گیرها باید بطور منظم تعویض گردند تا تاثیرات مناسب خود را حفظ نمایند. این گونه سرمایه گذاری های کوچک معمولاً نتایج مطلوب و مقرون به صرفه ای در فصل سرما به همراه خواهد داشت.
۷) مراقب گول خوردن ترموستاتیک والو باشید
باید مطلع باشیم که در مواردی که رادیاتور در کنار یا زیر پنجره های معرب قرار می گیرند (مانند اتاق های طبقات بالای ساختمان – زیر شیروانی ) ، والوترموستاتیک عملاً از سرمای انتقال یافته از پنجره به والو ، گول می خورد. این بدین معناست که هوای اتاق لزوماً تاثیر بر عملکرد والوترموستاتیک ندارد و بیشتر سرمایی که از جدار پنجره ها به والو وارد می شود در تعیین دمای رادیاتور مؤثر است – لذا در این گونه موارد حرارت مازاد تولید میگردد که معادل اتلاف انرژی و سوخت و بالارفتن هزینه می باشد.
۸) استفاده از” وضعیت دمای شب”
در سیستم های حرارتی جدید “وضعیت دمای شب” وجود دارد. این امر موجب پایین آوردن دما در هنگام شب می شود که عملا با توجه به خواب بودن ساکنین و عدم نیاز به دمای بالاتر در محیط ، باعث پایین آوردن هزینه سوخت می شود.
به یاد داشته باشیم که هریک درجه کاهش در دمای محیط در فصول سرد ، معادل کاهش هزینه سوخت در حدود ۶% می باشند. برای پایین آوردن هزینه آب گرم نیز به سادگی در مصرف آب گرم صرفه جویی کنید!
۹) آیا لزومی به وجود آب گرم همیشگی داریم؟
برای تامین آب گرم حدود ۱۲% مصرف خانگی جریان آب باید تخصیص پیدا کندو این در حالتی است که حدود۳۰% هزینه گرمایش و آب گرم برای تامین آب گرم منازل مسکونی تخصیص یابد. چنین نرخی معرفی لزوم استفاده منطقی و فکرشده آب گرم را ضروری میسازد. اگر واقعاً فکر شده مصرف کنیم میبینیم که دستان نه چندان کثیف خود را میتوانیم به سرعت با آب بشوییم . یا اینکه ظرف های نه چندان چرک را که تعداد شان زیاد هم نیست را می توان با آب سرد یا ولرم شستو شو داد. مجموع این راهبرد ها هزینه آب گرم را تا حدود نصف می تواند کاهش دهد.
۱۰) دوش گرفتن بجای وان آب داغ!
وان آب گرم بسیار آرامش بخش است اما به چه قیمتی ؟ صرف وقت فراوان و مصرف زیاد آب تنها علل عدم توصیه این کار نیست !
انرژی فراوان برای گرم کردن آن میزان زیاد آب لازم است . چرا به جای وان آب گرم از دوش آب گرم که با صرف بسیار کمتر آب و وقت و البته انرژی ، ما را به همان میزان پاکیزگی و شادی می رساند استفاده نکنیم؟
در ساختمان هایی که آب گرم آنها با نیروی برق تامین میشود برای یک وان آب گرم مقدار ۶ کیلو وات ساعت انرژی برق باید صرف شود که معادل روشن بودن تلویزیون خانه برای ۱۲۰ ساعت است .
آیا چنین بار مصرفی و تحمیل آب به شبکه آب و انرژی منصفانه است؟!
هیئت تحریریه گروه زنـر – راهبرد
شهریار سرداری – سروش سمیعی